lingzhi, plant van onsterfelijkheid


©Ellen Selder Berens

In de afgelopen jaren heb ik heel wat inspirerende cadeautjes gekregen.
Maar wat ik een paar jaar geleden op moederdag cadeau kreeg van mijn dochter en schoonzoon, behoort wel bij de categorie; hèèl bijzonder cadeau.

Het leek mij in eerste instantie op een sculptuur en vond het meteen mooi.
Reishi is de Japanse naam voor deze paddenstoel Ganoderma lucidum.
In het Chinees heet deze paddestoel Lingzhi, wat betekent 'plant van de spirituele kracht'.
De chinese medicinale traditie gebruik de paddenstoel al meer dan 2000 jaar en hiermee is de Lingzhi de oudste in zijn soort die gebruikt wordt voor medicinale doeleinden.
Toepasselijk is dan ook de bijnaam 'de paddenstoel van de onsterfelijkheid'.In de Chinese kunst staat de Lingzhi symbool voor een goede gezondheid en een lang leven.
So far, So good, althans voor een deel, gezondheid niet echt gezond, maar een lang leven zit er wat mij betreft nog steeds in! Ik leef anno 2019 al zoveel langer dan ik verwacht had. Carpe Diëm.

speciaal
Ik vond hem extra mooi toen ik de spirituele betekenis van de plant wist.
Dat mijn dochter eraan dacht om deze speciale plant voor mij te kopen, ontroerde me.
Dit speciale geschenk zegt meer dan 1000 woorden.
Mijn behandeling voor kanker bestaat hoofdzakelijk uit de reguliere geneeskunde, ik ben vanaf het begin van mijn diagnose gericht naar deze vorm van geneeskunde.
Maar ik besef ook dat er meerdere vormen van geneeskunde bestaan, waar wij westerlingen nog vaak geen weet van hebben. Mooi is het dat de verschillende vormen van geneeskunde, zowel de Oosterse als de Westerse vaak langs elkaar kunnen bestaan. Het een sluit het ander niet buiten.
Vanuit een holistisch oogpunt zie ik wel dat ik me naast de reguliere geneeskunde steeds vaker richt op de invloeden van de Oosterse geneeskunde.
Ik maak gebruik van accupunctuur, kruiden als kurkuma (www.kurkuma.nl) en oliën die heel goed aanvulbaar zijn als toediening in onze westerse keuken. 

ultiem geneeskrachtig
Vanwege zijn positieve effect op de gezondheid heeft de Lingzhi in het verre Oosten een enorme reputatie opgebouwd als de ultieme geneeskrachtige plant.
Lingzhi heeft de laatste tientallen jaren de aandacht van de wetenschappers weten te trekken.
Er zijn vele wetenschappelijke onderzoeken naar de medische effecten en therapeutische toepassingen gedaan.
In het Linnus Pauling Instituut voor wetenschappen en geneeskunde werden bij 250 kankerpatiënten, die reeds opgegeven waren, onderzoek gedaan.

Deze patiënten hadden door het gebruik van de Lingzhi minder problemen door infectieziekten. De productie van de anti-lichamen nam toe en de immuunafweerstoffen werden geactiveerd.
Lingzhi bleek in het bijzonder effectief bij de (na)-behandeling van longkanker, hersentumoren, leverkanker, nierkanker en alvleeskanker.
Op basis van onderzoeken is Lingzhi in Japan als officieel geneesmiddel bij kanker erkend.

Bron:www.hvandervet.nl

”Ling Zhi de goddelijke paddestoel van de onsterfelijkheid.” 
 

Ling Zhi heeft een lange traditie als middel om een jeugdige vitaliteit te behouden.
Wetenschappelijke onderzoeken wijten deze gezondheid bevorderende eigenschappen aan het hoge gehalte aan polysacchariden. Deze stimuleren de immuunafweer van het lichaam. 
Deze geneeskrachtige paddestoel bevat triterpenen, polisacchariden, betaglucanen, steroïden, aminozuren, alkaloïden, nucleoside, vitaminen, mineraalstoffen enz. welke vooral immuunstimulerend werken en de antioxidatieve beschermingssystemen in het lichaam activeren.

Toepassing bij immuunzwakte
Ling Zhi leent zich vooral om immuunzwakte  te voorkomen maar wordt ook ingezet in de therapie bij algemene immuunzwakte bij acute en chronische ziekte, in de aanvullende kankertherapie, bij de belasting van milieuvergiften als nicotine, kwik, lood enz.bij doorbloedingsstoornissen, allergieën, auto-immuunziekten, hoge bloeddruk, hoge cholesterolwaarden, algemene zwakte en geschiedenis van luchtwegziekten.
Ling Zhi ( Reishi in de Japanse volksgeneeskunde) werd in de Chinese geschiedenis al ca 4000 jaar gebruikt vooral bij de behandeling van chronisch hepatitis, hoge bloeddruk, artritis, zenuwzwakte, slapeloosheid, bronchitis, astma en maagzweren.(Zhao & Zang 1994) 
In de Ben Cao Gang 1578, het beroemdste geneeskruidenboek van China, wordt beweerd dat voortdurend gebruik van Ling Zhi het gewicht vermindert en de levensverwachting verhoogt.(Huang 1993).

Er zijn vele Chinese en Japanse berichten over mensen met kanker en andere degeneratieve ziekten, die aan lange reizen begonnen om Ling Zhi ( Reishi )  te vinden.

5 opmerkingen:

 1. Hij blijft mooi he?
  Marissa Rovers

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hij is schitterend Mariss.
  Ik zorg er goed voor, heel waardevol voor mij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben helemaal ontroerd geweldig
   Was op zoek naar paddestoelen en vind ik deze .. prachtig..

   Verwijderen
 3. Het lijkt wel een ëlfenbank"!
  Rita van Vegchel

  BeantwoordenVerwijderen

Dank voor je reactie.

Groet,
Ellen