Het gaat goed met mij, dus help ik anderen.

 


Ellen Selder Berens
In de afgelopen 20 jaar dat ik leef met kanker heb ik ervaren hoe belangrijk het is om in een veilige omgeving en met vertrouwen mijn verhaal te kunnen vertellen. Waarbij de persoon tegenover je goed luistert en niet oordeelt. Iemand die echt wil weten hoe het nu met je gaat, waarbij een woord soms genoeg is.


Ook waren er momenten dat ik me alleen en onbegrepen voelde en wilde hiermee mijn kinderen, vriendinnen of familie niet belasten met mijn onzekerheden of angst. Zij kwamen allemaal te dichtbij. Ik heb letterlijk geschreeuwd om psychosociale hulp in een tijd nadat ik weken in quarantaine was voor zware chemo behandelingen. Ik had grote behoefte aan iemand die met me meeleefde waarbij mijn angst of verdriet geen bedreiging was voor de ander.

Gaandeweg ben ik ze zeker tegengekomen, de zorgverleners met een echt zorg❤️. Je herkent ze meteen. Aan hun blik en hun stem, empathisch en oprechte aandacht. Vaak bleek de tijd beperkt, of bij een eenmalig contact, simpelweg omdat een collega dienst had bij de volgende afspraak.