Kniepertjes en rollechies als metafoor voor Oud en Nieuwjaar.

kniepertjes en rollechies
 "Alle keuzes die je maakt zijn van invloed op je toekomst. Soms hebben ze kleine gevolgen, soms grote." Met deze woorden begon ik mijn eerste blog dit jaar. Ik wist niet wat me te wachten stond, ik kon niet weten wat te me te wachten stond. Het lag allemaal nog voor
me. 
Nu heb ik het jaar 2020 beleefd. Deze blog schrijf ik op de laatste dag van het jaar, dan pas durf ik met zekerheid te zeggen hoe het jaar 2020 is verlopen. Ik kon in mijn stoutste dromen niet voorspellen wat er stond te gebeuren en dat ik oudjaarsdag zo verdrietig zou afsluiten. De wafels (ook wel kniepertjes of rollechies genaamd) op de foto zijn een metafoor voor het leven. De wafels worden in december als platte wafels gegeten, als symbool voor het oude jaar dat zich ontvouwen heeft. In het nieuwe jaar worden ze geserveerd als rolletjes, als symbool voor het nieuwe jaar dat zich nog moet ontrollen.

Vandaag op oudjaarsdag kijk ik terug. Dat doe ik elk jaar, het maakt me bewust van wat er is en ook van wat er was, waarbij ik het negatieve niet schuw, maar ook zeer zeker niet al bij voorbaat naar voren schuif. Door alle dingen te benoemen die impact hebben gemaakt op mijn leven, ontstaat er een balans. Sommige dingen blijven bij nader inzien net zo negatief als voor de kritische blik, andere dingen blijken minder negatief te zijn als ik ze in herinnering had. Het is de moeite waard om samen met je partner en geliefde terug te kijken op alle gebeurtenissen. Dat levert mooie gesprekken op.

2020 was het jaar van onze vakantie in Curacou. Van mijn 60e verjaardag, die vanwege corona in blokjes (tijdzones) werd gevierd, de zogenaamde blokjesverjaardag. Het was een geweldige, fijne, warme creatieve ervaring met veel aandacht voor elkaar. 2020 was ook het jaar van de afgezegde gezinsvakantie in de strandhuisjes van Katwijk aan Zee, ter ere van mijn 60e verjaardag. Hier had ik me erg op verheugd. Jammer, 2021 misschien?? Het was het jaar van de 65e verjaardag van mijn lief en de geboorte van mijn 3e kleinkind Vik, en ons 7e kleinkind samen, dat blijft een geweldig mooie ervaring, echt een zegen. Het is ook het jaar van de bouw van ons tuinhuis, waarbinnen mijn Atelier is gehuisvest. Een project van wel 6 maanden, maar o zo goed gelukt en zonder stress. 2020 is het jaar dat ik ben gestart met het aanbieden van workshop voor Kunst na Kanker.nl. deze zouden plaatsvinden in de nieuwe atelierruimte maar door het coronavirus durfden de deelnemers het nog niet aan. In 2021 ga ik het gewoon weer opnieuw proberen. 

2020 is het jaar van de lockdown waar de polarisatie tussen mensen rond het reilen en zeilen van coronamaatregels zorgde voor een tweedeling binnen mijn kennissen/vrienden en zelfs familiekring. Je hebt 2 groepen, je bent voor of je bent tegen het dragen van een mondkapje. Het delen van ieders mening en overtuiging leidde vaak tot onbegrip naar de ander en zelfs tot het kwijtraken van enkele van mijn kennissen. Ze behoorden niet tot mijn inner circle maar toch...onze vriendschap bleek niet bestand tegen het hebben van totaal verschillende visie en daaruit voortkomend gebrek aan respect voor leefregels die nadrukkelijk geadviseerd worden vanuit de overheid om de veiligheid van andere burgers te waarborgen. Zij hanteren hun eigen leefregels waar ik niet mee kan leven... 

2020 is het jaar waarop mijn vader die nog zelfstandig woont, 99 jaar werd, in goede gezondheid. Het is ook het jaar waarin mijn Pa 2 infarcten kreeg en langdurig is opgenomen in het ziekenhuis en later in het verpleeghuis voor revalidatie. Ondertussen hield het coronavirus huis binnen deze twee zorginstellingen maar mijn Pa kwam er zonder coronabesmetting doorheen. Het mag een wonder heten. Kort voor december kwam Pa weer thuis, zij het met rolstoel en rollator, maar zielsgelukkig weer terug te zijn in het eigen nest.

Het bijzondere van het leven vind ik dat je nooit weet wat er gaat gebeuren, het leven is vol onzekerheden, verrassingen, uitdaging en avontuur. En net als je denkt te weten hoe de volgende dag zal gaan verlopen, gebeurt er iets wat je totaal niet had verwacht. Dat kan de ene keer in jouw voordeel uitvallen, een andere keer in ieders nadeel. Dat laatste is er gebeurd. 2 dagen voor Kerst is een dierbaar persoon plotseling overleden, hij was 48 jaar. Het was een grote schok en totaal onverwacht. Zo kan de dag dus ook zijn... Snoeihard. Dat een ogenschijnlijk gezond persoon, niet meer wakker word na een dutje op de bank. Wie bedenkt zoiets? Hoe kan dat nou? Dat mag toch niet gebeuren? Mijn hoofd en lichaam kan het bericht niet gelijk verwerken, er zijn dagen overheen gegaan, voordat ik besefte dat het echt was gebeurd en dat het onomkeerbaar is.

Zijn leven werd gekenmerkt door eenvoud, hartelijkheid, bezorgdheid en liefde stond er op zijn overlijdensbericht geschreven. Wat een mooie manier van leven. Vandaag is er in kleine kring afscheid van Stephan genomen, coronaproof, waarbij er gelegenheid was om de dienst via online streaming bij te wonen. Dat laatste hebben we gedaan, we zijn thuis dicht tegen elkaar gekropen met de laptop op schoot. Om hem in gedachten te eren en gedenken, om zijn naaste kracht en vertrouwen toe te wensen, om stil te staan bij zijn leven en veel te vroege overlijden. Oudejaarsdag wordt altijd gevolgd door een nieuwe start, herstart, of doorstart.  Vandaag nemen wij met onze persoonlijke lockdown al deze ervaringen mee in onze gedachten en beseffen eens te meer dat elke nieuwe dag er een is om te beleven. Niets is vanzelfsprekend. Er ligt een reeks nieuwe dagen voor ons, kleur ze in met je mooiste warmste kleuren!

IK wens iedereen een mooie overgang naar het nieuwe jaar en dat 2021 vreedzaam, liefdevol  en gezegend mag zijn. Stay safe.


                                     ===============gelukkigbewust======💓💓=
2 opmerkingen:

 1. Prachtig! Ik kende het niet, nu wel. Wow.
  Fijne 2020 met alles wat je tekenkunst ook brengt.
  Ik blijf dat volgen, zeer indrukwekkend.
  Chapeau.
  Caro

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank voor je reactie.
  Leuk dat je me volgt.
  groetjes Ellen

  BeantwoordenVerwijderen

Dank voor je reactie.

Groet,
Ellen