verbeelding


Beeldende expressie:
"Laat even alle zorgen varen en hou je bezig met wat je nu aan het doen bent
Bewust leven vertraagt de tijd"
Ellen Selder Berens


©Ellen Selder Berens




Sinds ik volledig uit mijn comfortzone ben gestapt door te starten aan een nieuwe uitdaging in de opleiding Verlieskunde Verborgen Verlies, had ik gelijk een mooi doel voor dit jaar.
Nieuwe kennis en ervaringen opdoen en deze delen met anderen.
Ik zie het ook als een investering in mezelf.
Verborgen Verlies gaat over het verlies achter het verlies.
Over erkenning en herkenning.
'Wat je niet herkend en erkend kan ook niet worden doorleefd en geheeld.
Er is altijd perspectief bij verlies', aldus Mieke de Bruin, Senior trainer, coach,
mede oprichter en eigenaar van Centrum voor Verborgen Verlies, samen met Henny Aben, www.verborgenverlies.nl 


Heel bewust heb ik verborgen verlies in mijn leven onderzocht en deze ook erkent.
Verborgen Verlies is vaak niet direct herkenbaar, ook niet altijd voor jezelf.
Door stil te staan bij je verborgen verlies, het te doorleven en te erkennen, begint het proces van helen.
Dit is belangrijk om door te kunnen gaan.


Carl Gustaf Jung ( dieptepsycholoog) heeft wetenschappelijk aangetoond dat we symboliek kunnen zien als de beeldtaal van het onbewuste, we hebben het nodig omdat je er troost en mooie inzichten door krijgt.
Mijn doel is bereikt als dat wat ik zie, voel en denk is omgezet in een beeld, mijn beeldtaal.




© Ellen Selder Berens

In een onderdeel  van het examen vertel ik over mijn verdiepingsthema; mijn specialisatie. Met als onderzoeksvraag: '"Hoe draagt  beeldende expressie bij aan het herkennen en erkennen van Verborgen Verlies bij kanker
Waarbij ik mijn beeldende expressie en mijn manier van coping met ongeneeslijke kanker  als voorbeeld neem. Deze twee onderwerpen zijn verweven in mijn leven. Bijna elke diagnose of slecht nieuws bericht verwerk ik later door de onrust die in mijn hoofd blijft zitten om te zetten in een beeld, een schilderij. Dat kan zelfs weken later zijn, op een moment dat het er echt uit moet! 
Op deze manier probeer ik een balans te houden in mijn draaglast en draagkracht. 
Anders stapelt alles zich zo op. 
Na het schilderen ben ik altijd moe, vooral mentaal. 
Dat komt vooral omdat ik tijdens het schilder proces opnieuw de emotie doorleef die me bij is gebleven. Natuurlijk blijf ik me herinner de pijnlijke ervaringen rond kanker veelal herinneren, maar het scherpe pijnlijke randje is eraf.

Bij kanker is het voor iedereen duidelijk dat er verliezen zijn, maar vaak worden de gevolgen van de diagnose kanker niet gezien. 'Omdat je er zo goed uitziet of zo vrolijk kan zijn'.
Maar er zit zoveel verborgen...
En juist hierbij wil ik de ander begeleiden als creatief coach, met behulp van creatieve werkvormen.
In mijn leven met ongeneeslijke kanker heb ik als ervaringsdeskundige de helende werking van beeldende expressie ervaren. 
Je maakt met je handen wat er leeft in je hoofd en je hart. 

"Mijn doel is anderen te inspireren tot het maken van beeldende expressie. Omdat het bijdraagt aan de kwaliteit van leven, het geeft je energie, tijdens het creatieve proces ontdek je je innerlijke kracht. Je krijgt het gevoel dat je meer grip op je binnenwereld, op je situatie krijgt. Dit versterkt je zelfvertrouwen. Bij het omzetten van je beleving tot een ver-beeld-ing begint vaak het proces van heling. Het gaat erom dat jij  kan uitdrukken wie je bent en hoe jij je voelt, niet over het maken van kunst. Kunst is een ruim begrip, wat de een niet raakt, is voor de ander een directe ingang zijn naar zijn gevoelsleven. 
En dat vind ik kunst, iets creëren wat je zelf raakt en de ander laat nadenken over wat het kunstwerk oproept en in de ander of bij jezelf los maakt.

Dat is al meer dan 17 jaar mijn ervaringen via beeldende expressie en ik gun het de ander ook zo van harte. Voor mij is het inzetten van creatieve werkvormen een afspiegeling van het dagelijks leven. 

Tijdens het schilderen ben ik druk met het oplossen van problemen. Ik creëer, kijk en geef een reactie op wat eraan vooraf gaat. Soms moet ik mijn plan aanpassen, hier iets meer, daar iets minder, slingerend door het landschap, als meanderen. Flexibel zijn. Als ik rust voel neerdalen heb ik mijn interne beeld bereikt, het is een mooie combinatie van mijn gevoel en mijn ratio. Een balans waar ik in communicatie met anderen ook streef.



Prof. Dr Scherder vertelt met veel flair in duidelijke taal hoe het inzetten van creatieve werkvormen, zoals zingen, muziek maken, schilderen, bewegen, kleien en tekenen een gunstige invloed heeft op ons brein. Er worden verbindingen gemaakt en er komen stofjes vrij waardoor we ons beter voelen. 




"Om je gezicht te zien gebruik je een spiegel,
om je ziel te zien een kunstwerk"
#shaw


                                                         =====gelukkig bewust====💚💚=====






Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie.

Groet,
Ellen